Természetes gyümölcsteák minden évszakra!

A tea minden évszakban üdítő és frissítő ital, akár forrón, akár jegesen készítjük el az évszaknak vagy az időjárásnak megfelelően. De milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre ennek az illatos lélekmelegítő vagy hűsítő innivalónak?

A tealevélből készült teák (például a fekete, zöld, fehér tea) és a rooibos tea mellett a gyógynövények és a gyümölcsteák is fontos alapanyagok. Mi most főleg az utóbbiak élettani hatásait mutatjuk meg, milyen pozitív hozadéka lehet még az ízélmény mellett egy finom gyümölcstea fogyasztásának.

Mint minden növényi forrázat, a gyümölcstea is vízhajtó hatású, ezért a vesék és a vér tisztulását is segíti, csökkentheti a vérnyomást. Mivel nem tartalmaz koffeint, túlzott élénkítő hatással nem rendelkezik, így bármilyen napszakban fogyasztható, és kíméli a szív-érrendszert is. A gyümölcsöknek köszönhetően sok vitamin, ásványi anyag, és más értékes hatóanyag (antioxidánsok, polifenolok, stb.) található bennük, az összetételüktől függően egyedi ízvilággal és hatással is rendelkeznek.

Leggyakoribb összetevőjük például a hibiszkusz, amely csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatása mellett a vérnyomásra és a májra is kedvezően hat. A gyümölcsök közül az eper a méregtelenítésben és a szívpanaszok kezelésében is segíthet, nem beszélve a vese-, máj- és kötőszöveti gyulladásokra gyakorolt kedvező szerepéről.

Az áfonya jótékony hatása közismert a húgyúti panaszok esetén, de kevesen tudják, hogy a reumára, gyomorproblémákra, fogínygyulladásra és még ekcémára is kiváló, sőt vérképző hatása sem elhanyagolható. A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan magas az antioxidánstartalma, ezért daganatos megbetegedések kialakulását gátolja, valamint A-, B-, C-vitaminban gazdag.

A gyümölcsteák esetén a minőség gyakran az árban is megmutatkozik, a tea ugyanis minél nagyobb, kezeletlen gyümölcsdarabokat tartalmaz, annál több értékes hatóanyag, íz- és aromaanyag nyerhető ki belőle. Ennek függvényében viszont értelemszerűen az ára is magasabb. A minőségi gyümölcsteák további előnye, hogy akár kis adagból (5 gramm, egy teáskanál) is készíthető egy kancsónyi ízletes tea, illetve a tea alapjául szolgáló gyümölcsök a forrázás után elfogyaszthatók.

Ajánlható termékek:

  1. Mindig az optimális hőmérsékletű vízzel forrázzuk le a tea összetevőit, és megfelelő ideig áztassuk azt. Például a my gift darabos gyümölcsteák esetében ez 100°C, az áztatási idő pedig 8-10perc.
  2. Darabos tea esetében sose tömjük tele a teatojást, mert nem tud olyan jól kioldódni a tea, ahogy megtagad a tojásban a teafű.
  3. A jó minőségű teákat, mint a my gift teák, fogyaszthatjuk ízesítés nélkül is. Aki viszont szereti egy kis mézzel megédesíteni, annak azt javasoljuk, hogy csak akkor tegye bele azt, ha már iható hőmérsékletűre hűlt vissza.
  4. Mindig nézzük meg a tea összetevőit, kerüljük az aromákkal és színezékekkel dúsított teákat!
  5. A jó minőségű gyümölcsteákat akár többször is leforrázhatjuk vagy egy fél teatojásnyival készíthetünk egy egész kancsóval is.
  6. A tea készítésénél kerüljük a fém eszközük használatát, és ha lehet, porcelán-, üvegedényben vagy -pohárban készítsük a ható-, aroma- és ízanyagok megfelelő kioldódása miatt.

+1 tipp: a jó minőségű darabos gyümölcsteákban lévő gyümölcsöket akár el is fogyaszthatjuk lefőzés után.