Céklával az egészségért!
Ismét egy méltánytalanul háttérbe szorított zöldségről, a leginkább csak savanyúságként fogyasztott cékláról bizonyosodott be, hogy számtalan jótékony hatása miatt szuperfoodnak minősül. A házipatika.hu cikke nyomán röviden összefoglaljuk, miért is érdemes fogyasztanunk, nemcsak a gyökérgumóját, hanem akár a levelét, sőt a levét is!
A káliumban, magnéziumban, vasban, A-, C- és B6-vitaminokban valamint antioxidánsokban gazdag növény fogyasztása javítja a vérkeringést, az agyműködést, sőt rendszeresen fogyasztva a demencia különböző formáit is segít megelőzni. Magas vastartalma miatt a vérszegénység ellen is ajánlott fogyasztani, a benne található réz és C-vitamin ráadásul segítik a vas felszívódását.
A keringésre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, valamint tágítja az ereket és fokozza a véráramlást, ezen kívül a sejtek oxigénellátottságát is. Ezzel összefüggő roboráló, teljesítménynövelő hatását sportolásánál, fizikai igénybevételnél is érdemes használni.
A céklában lévő antioxidánsok daganatellenes sőt tumorcsökkentő hatása régóta bizonyított, kimondottan hasznos a kutatások szerint prosztata-, emlő-, bélrendszeri, tüdő- és hererák ellen. Kalcium-, mangán-, réz-, magnéziumtartalma és a benne található vitaminok egymás felszívódását segítve erősítik a csontokat, a fogakat és a bőrt. Utóbbi nemcsak az öregedés ellen kap hathatós segítséget a cékla antioxidánsainak köszönhetően, hanem a bőrbetegségek gyógyulásában és gyulladásos bőrproblémákkal szemben, sőt az egészséges, ragyogó bőr kialakulásában is.
További hasznos hatása a máj stimulálása, melynek eredményeképpen méregteleníti a szervezetet és csökkenti a gyulladásokat.
Milyen gyakran fogyasszuk?
Ha tehetjük fogyasszunk minden nap egy keveset belőle. (A céklalé esetén napi 1-1,5dl az ajánlott mennyiség)
Ismét egy méltánytalanul háttérbe szorított zöldségről, a leginkább csak savanyúságként fogyasztott cékláról bizonyosodott be, hogy számtalan jótékony hatása miatt szuperfoodnak minősül. A házipatika.hu cikke nyomán röviden összefoglaljuk, miért is érdemes fogyasztanunk, nemcsak a gyökérgumóját, hanem akár a levelét, sőt a levét is!
A káliumban, magnéziumban, vasban, A-, C- és B6-vitaminokban valamint antioxidánsokban gazdag növény fogyasztása javítja a vérkeringést, az agyműködést, sőt rendszeresen fogyasztva a demencia különböző formáit is segít megelőzni. Magas vastartalma miatt a vérszegénység ellen is ajánlott fogyasztani, a benne található réz és C-vitamin ráadásul segítik a vas felszívódását.
A keringésre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, valamint tágítja az ereket és fokozza a véráramlást, ezen kívül a sejtek oxigénellátottságát is. Ezzel összefüggő roboráló, teljesítménynövelő hatását sportolásánál, fizikai igénybevételnél is érdemes használni.
A céklában lévő antioxidánsok daganatellenes sőt tumorcsökkentő hatása régóta bizonyított, kimondottan hasznos a kutatások szerint prosztata-, emlő-, bélrendszeri, tüdő- és hererák ellen. Kalcium-, mangán-, réz-, magnéziumtartalma és a benne található vitaminok egymás felszívódását segítve erősítik a csontokat, a fogakat és a bőrt. Utóbbi nemcsak az öregedés ellen kap hathatós segítséget a cékla antioxidánsainak köszönhetően, hanem a bőrbetegségek gyógyulásában és gyulladásos bőrproblémákkal szemben, sőt az egészséges, ragyogó bőr kialakulásában is.
További hasznos hatása a máj stimulálása, melynek eredményeképpen méregteleníti a szervezetet és csökkenti a gyulladásokat.
Milyen gyakran fogyasszuk?
Ha tehetjük fogyasszunk minden nap egy keveset belőle. (A céklalé esetén napi 1-1,5dl az ajánlott mennyiség)