Korunk egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb problémája – a stressz.
Korunk egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb problémája – a stressz.
A stressz okozta egészségkárosodások megelőzésére és kezelésére azonban kiváló és finom megoldás lehet az indiai sáfrányfű, más nevén kurkuma. Hatóanyaga, a kurkumin, már jó ideje felkeltette a kutatók érdeklődését, mivel számos jótékony hatása van az emberi szervezetre.
Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy erős antioxidáns, így képes megvédeni a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Az oxidatív stressz az egészségtelen életmód, a szennyezett környezet, az UV-sugárzás és a dohányzás következtében keletkező szabadgyökök által okozott károsodás, amely a sejtek öregedéséhez, a betegségek és a daganatok kialakulásához vezet.
Másik fontos pozitív hatása a kurkuminnak a gyulladáscsökkentés. A gyulladás a szervezet természetes védelmi reakciója az ingerlő anyagokkal vagy fertőzésekkel szemben, de hosszú távon krónikus gyulladást okozhat, ami számos betegség kialakulásához vezethet: például a szív- és érrendszeri betegségekhez, a cukorbetegséghez és a rákhoz. A kurkumin képes blokkolni azokat az enzimeket és molekulákat, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, így csökkentve a gyulladás súlyosságát és időtartamát.
A kurkumin igazoltan segít a 2-es típusú diabétesz megelőzésében és kezelésében egyaránt. Javítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését, emellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, az éhgyomorral mért vércukorszintet, a vérzsírok és a koleszterin szintjét. Más klinikai vizsgálatok szerint cukorbetegeknél a kurkumin javítja az erek falának működését és csökkenti a diabéteszes vesekárosodást, illetve a reumatoid arthritisz kezelésében is hatékony segítségnek bizonyult.
A stressz okozta egészségkárosodások megelőzésére és kezelésére azonban kiváló és finom megoldás lehet az indiai sáfrányfű, más nevén kurkuma. Hatóanyaga, a kurkumin, már jó ideje felkeltette a kutatók érdeklődését, mivel számos jótékony hatása van az emberi szervezetre.
Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy erős antioxidáns, így képes megvédeni a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Az oxidatív stressz az egészségtelen életmód, a szennyezett környezet, az UV-sugárzás és a dohányzás következtében keletkező szabadgyökök által okozott károsodás, amely a sejtek öregedéséhez, a betegségek és a daganatok kialakulásához vezet.
Másik fontos pozitív hatása a kurkuminnak a gyulladáscsökkentés. A gyulladás a szervezet természetes védelmi reakciója az ingerlő anyagokkal vagy fertőzésekkel szemben, de hosszú távon krónikus gyulladást okozhat, ami számos betegség kialakulásához vezethet: például a szív- és érrendszeri betegségekhez, a cukorbetegséghez és a rákhoz. A kurkumin képes blokkolni azokat az enzimeket és molekulákat, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, így csökkentve a gyulladás súlyosságát és időtartamát.
A kurkumin igazoltan segít a 2-es típusú diabétesz megelőzésében és kezelésében egyaránt. Javítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését, emellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, az éhgyomorral mért vércukorszintet, a vérzsírok és a koleszterin szintjét. Más klinikai vizsgálatok szerint cukorbetegeknél a kurkumin javítja az erek falának működését és csökkenti a diabéteszes vesekárosodást, illetve a reumatoid arthritisz kezelésében is hatékony segítségnek bizonyult.
Számos kutatás támasztja alá, hogy javítja a memóriát, segíti az agy működését, csökkenti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Ezen kívül segít a máj egészségének megőrzésében, csökkenti az ízületi gyulladást, javítja a bőr egészségét, csökkenti az elhízás kockázatát és hatékony segítség a daganatos betegségek leküzdésében.
Az étkezéssel, különböző formákban, fűszerekkel bevitt kurkumin mennyisége erősen változó. Ez a bizonytalanság kivédhető kurkumintartalmú készítmények alkalmazásával. A jótékony hatás kifejtéséhez legalább 10-12 ezer mg bevitele lenne szükséges, a szájon át bevitt kurkumin ugyanis csak részben szívódik fel. Más hatóanyagokkal együtt szedve – mint a piperin, azaz a bors egyik hatóanyaga és a gingerol, a gyömbérgyökérben található egyik vegyület – azonban javul a felszívódási arány, így jóval kevesebb mennyiséggel is elérhető pozitív hatás.
A kurkumin jelentősen aktiválja a CYP3A4 nevű májenzimet, ami nagyon sok gyógyszer lebontásában és hatástalanításában játszik kulcsszerepet. Kurkuminnal egyidejűleg fogyasztva a gyógyszerek hatása jelentősen gyengülhet, ezért a lehetséges gyógyszerkölcsönhatást feltétlenül mérlegelni kell, ha valaki kurkumintartalmú készítményt, étrend-kiegészítőt fogyaszt.
Számos kutatás támasztja alá, hogy javítja a memóriát, segíti az agy működését, csökkenti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Ezen kívül segít a máj egészségének megőrzésében, csökkenti az ízületi gyulladást, javítja a bőr egészségét, csökkenti az elhízás kockázatát és hatékony segítség a daganatos betegségek leküzdésében.
Az étkezéssel, különböző formákban, fűszerekkel bevitt kurkumin mennyisége erősen változó. Ez a bizonytalanság kivédhető kurkumintartalmú készítmények alkalmazásával. A jótékony hatás kifejtéséhez legalább 10-12 ezer mg bevitele lenne szükséges, a szájon át bevitt kurkumin ugyanis csak részben szívódik fel. Más hatóanyagokkal együtt szedve – mint a piperin, azaz a bors egyik hatóanyaga és a gingerol, a gyömbérgyökérben található egyik vegyület – azonban javul a felszívódási arány, így jóval kevesebb mennyiséggel is elérhető pozitív hatás.
A kurkumin jelentősen aktiválja a CYP3A4 nevű májenzimet, ami nagyon sok gyógyszer lebontásában és hatástalanításában játszik kulcsszerepet. Kurkuminnal egyidejűleg fogyasztva a gyógyszerek hatása jelentősen gyengülhet, ezért a lehetséges gyógyszerkölcsönhatást feltétlenül mérlegelni kell, ha valaki kurkumintartalmú készítményt, étrend-kiegészítőt fogyaszt.