Az öregedés ellen, a vitalitás megőrzéséért, nem csak időseknek!

Az öregedés ellen, a vitalitás megőrzéséért, nem csak időseknek!

Szép haj, fiatal bőr, erős csontok, rugalmas ízületek, inak és izmok, és mindehhez még egészséges bélflóra is… Sokan nem gondolnák, de ez mind a kollagén jótékony hatása! Ezt a természetes fehérjét sokáig csak a kozmetikai iparból ismerhettük, hiszen bizonyítottan segít a bőr rugalmasságát, hidratáltságát, feszességét megőrizni, segíti a sebgyógyulást, és az öregedés folyamataival szemben is hatékony. Azonban nemcsak a bőrünk fő szerkezeti eleme, hanem a szervezetünk szárazanyag-tartalmának 70-80 százalékát teszi ki, szinte minden szervünk számára fontos építőelem!

A kor előrehaladtával viszont egyre kevesebb termelődik belőle, ezért kívülről szükséges pótolni. Nem véletlen, hogy bár a legújabb trend szerint a testépítésben és a fitnesziparban nőtt meg a kollagén használata az izomtömeg növelése kapcsán, a kutatások szerint kimondottan az idősek számára segít megőrizni a zsírmentes izomtömeget, illetve növeli a csontsűrűséget (P1NP, CTX1 típusú kollagén), ezáltal csökkenti a mozgásszervi problémákat.

A kollagénfehérjék szervezetünk legnagyobb méretű fehérjéi, a többi fehérjétől főleg nagyságukban és aminosav-összetételükben különböznek. Jelenleg 28 fajtájukat ismerjük, azonban nem mindegyikük alkalmas étrend-kiegészítőnek, mivel a felszívódásuk, hasznosulásuk is eltér. A húsleves, kocsonya, körömpörkölt és más, kollagéntartalmú állati fehérjék fogyasztása köztudottan jó hatással van az izomzatunkra, bőrünkre és az ízületekre – azonban nagy mérete miatt az emésztés során nem tud közel 100%-ban hasznosulni, felszívódni a kollagén.

A többnyire italba keverhető, por formájában fogyasztható kollagénpeptidek ezzel szemben 5000 Dalton alatti méretükkel, és hidrolizált vagyis „előre lebontott” formában tartalmazzák a kollagénfehérjét. Ennek köszönhetően közel 100%-uk a véráramba jut, és valamennyi jótékony hatását kifejti az egész szervezetben. További előnyük, hogy sokkal kevesebbet is elegendő fogyasztani belőlük. A kollagén forrása lehet marha, sertés, csirke vagy éppen hal is. Utóbbi a sertés és marhakollagénnél több glicint tartalmaz, illetve bizonyos fajtája (Neu5Gc-mentes) az autoimmun betegségeknél ajánlott kiemelten.

Az emberi szervezetet alkotó kollagének 90%-a az 1-es típusú kollagénfehérje teszi ki, amelyet bőrből és csontból állítanak elő. Hasznosulása „univerzális”, mivel az ízületek mellett a bőrre, hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású. Az ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi folyadék viszkozitásánál és mennyiségénél mutatkozik meg.

Ezzel szemben a 2-es típusú, nem denaturált kollagének az ízületi porcok alkotóelemei, és az emésztés során sem denaturálódnak. Mindemellett pozitív hatásuk van az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is, immunmodulánsként működnek autoimmun, gyulladásos folyamatokkal szemben.
Forgalomban vannak még részben hidrolizált porckollagén-mátrixként nevezett készítmények is, amelyek a porcok teljes extracelluláris mátrixát, azaz a 2-s típusú kollagén mellett további aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is tartalmaznak.

Legideálisabb a háromféle típusú kollagénkészítmény mindegyikét (1-es, 2-es és porckollagén mátrix) fogyasztani. Testalkattól és a kollagénpeptid méretétől függően napi 2,5-5, vagy 5-10 mg kollagénport ajánlott fogyasztani, túladagolni felesleges, hiszen a többletbevitelt a szervezet nem tudja hasznosítani.

Szép haj, fiatal bőr, erős csontok, rugalmas ízületek, inak és izmok, és mindehhez még egészséges bélflóra is… Sokan nem gondolnák, de ez mind a kollagén jótékony hatása! Ezt a természetes fehérjét sokáig csak a kozmetikai iparból ismerhettük, hiszen bizonyítottan segít a bőr rugalmasságát, hidratáltságát, feszességét megőrizni, segíti a sebgyógyulást, és az öregedés folyamataival szemben is hatékony. Azonban nemcsak a bőrünk fő szerkezeti eleme, hanem a szervezetünk szárazanyag-tartalmának 70-80 százalékát teszi ki, szinte minden szervünk számára fontos építőelem!

A kor előrehaladtával viszont egyre kevesebb termelődik belőle, ezért kívülről szükséges pótolni. Nem véletlen, hogy bár a legújabb trend szerint a testépítésben és a fitnesziparban nőtt meg a kollagén használata az izomtömeg növelése kapcsán, a kutatások szerint kimondottan az idősek számára segít megőrizni a zsírmentes izomtömeget, illetve növeli a csontsűrűséget (P1NP, CTX1 típusú kollagén), ezáltal csökkenti a mozgásszervi problémákat.

A kollagénfehérjék szervezetünk legnagyobb méretű fehérjéi, a többi fehérjétől főleg nagyságukban és aminosav-összetételükben különböznek. Jelenleg 28 fajtájukat ismerjük, azonban nem mindegyikük alkalmas étrend-kiegészítőnek, mivel a felszívódásuk, hasznosulásuk is eltér. A húsleves, kocsonya, körömpörkölt és más, kollagéntartalmú állati fehérjék fogyasztása köztudottan jó hatással van az izomzatunkra, bőrünkre és az ízületekre – azonban nagy mérete miatt az emésztés során nem tud közel 100%-ban hasznosulni, felszívódni a kollagén.

A többnyire italba keverhető, por formájában fogyasztható kollagénpeptidek ezzel szemben 5000 Dalton alatti méretükkel, és hidrolizált vagyis „előre lebontott” formában tartalmazzák a kollagénfehérjét. Ennek köszönhetően közel 100%-uk a véráramba jut, és valamennyi jótékony hatását kifejti az egész szervezetben. További előnyük, hogy sokkal kevesebbet is elegendő fogyasztani belőlük. A kollagén forrása lehet marha, sertés, csirke vagy éppen hal is. Utóbbi a sertés és marhakollagénnél több glicint tartalmaz, illetve bizonyos fajtája (Neu5Gc-mentes) az autoimmun betegségeknél ajánlott kiemelten.

Az emberi szervezetet alkotó kollagének 90%-a az 1-es típusú kollagénfehérje teszi ki, amelyet bőrből és csontból állítanak elő. Hasznosulása „univerzális”, mivel az ízületek mellett a bőrre, hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású. Az ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi folyadék viszkozitásánál és mennyiségénél mutatkozik meg.

Ezzel szemben a 2-es típusú, nem denaturált kollagének az ízületi porcok alkotóelemei, és az emésztés során sem denaturálódnak. Mindemellett pozitív hatásuk van az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is, immunmodulánsként működnek autoimmun, gyulladásos folyamatokkal szemben.
Forgalomban vannak még részben hidrolizált porckollagén-mátrixként nevezett készítmények is, amelyek a porcok teljes extracelluláris mátrixát, azaz a 2-s típusú kollagén mellett további aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is tartalmaznak.

Legideálisabb a háromféle típusú kollagénkészítmény mindegyikét (1-es, 2-es és porckollagén mátrix) fogyasztani. Testalkattól és a kollagénpeptid méretétől függően napi 2,5-5, vagy 5-10 mg kollagénport ajánlott fogyasztani, túladagolni felesleges, hiszen a többletbevitelt a szervezet nem tudja hasznosítani.

A GAL Hal Kollagén peptidek átlag mérete már 2000 Dalton alatti, így gyorsan és maradéktalanul hasznosul. Ez a kollagén Neu5Gc-mentes, ezért azon szigorú autoimmun diétát követők számára is javasoljuk, akik a Neu5Gc tartalmuk miatt kerülik az emlős állatoktól származó élelmiszereket. Tovább a termékre>>>

GAL Marhakollagén peptideket immár az eddigieket is felülmúló tulajdonságok, tökéletes oldhatóság, semleges íz és zamat jellemzik. A 3000 Dalton alatti peptidméret kimagasló bioaktivitást, a szervezetünkben gyors és maradéktalan hasznosulást biztosít. Tovább a termékre>>>